Karibu N°159 is verschenen

151005 MBZubatse Edito pr karibu 151005 Luc Bonte Edito pr Karibu

Dagelijks worden we geconfronteerd met de ondraaglijke beelden van de bootvluchtelingen op de Middellandse zee die de oversteek wagen met het risico van hun leven, om zo Europa te bereiken. Oorlog, onveiligheid, bedreigingen en extreme armoede doen hen vluchten uit hun land. Ze laten hun familie, hun goederen, hun thuis achter. Europa doet weliswaar inspanningen om ze op ze vangen. Maar tegelijkertijd zien we dat Europa de muren van haar burcht versterkt.

In vele landen in het Zuiden ontvluchten duizenden mensen uit onveiligheid en schrik voor een politieke instabiliteit hun land naar buurlanden of veiligere streken. Duizenden vluchtelingen leven in kampen in erbarmelijke omstandigheden, ook al proberen het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen en andere humanitaire organisaties hun het levensminimum te bezorgen.

Dit is ook het geval vandaag in Burundi en Congo. Twee landen waar KBA de leaders van de partnerorganisaties versterkt in het begeleiden van de bevolking aan de basis, in familiale landbouw,  in de verdediging van de rechten en empowerment van de vrouwen.

Wij worden geraakt door zoveel ellende en we worden uitgedaagd. Tegelijkertijd blijven we machteloos. In deze ‘vluchtelingencontext’ van vandaag wordt zoveel gesproken over solidariteit. Wat betekent dat concept vandaag? Wordt het zomaar in de mond genomen om politiek correct te blijven? Wordt dit woord overal op dezelfde manier begrepen? In deze KARIBU laat KBA enkele mensen in Afrika en van hier hierover aan het woord en getuigen.

Wij bedanken U oprecht, U die uw solidariteit voor KBA blijft waar maken, om haar projecten in Afrika te realiseren.

M.-Bernadette Zubatse, Directrice

Luc Bonte, Voorzitter 

Een overzicht van de inhoud: lees hier