Médissa Ingabire (16), Gihosha (Bujumbura)
"Mensen moeten aangespoord worden om zaken uit het verleden los te laten, zodat er geen wraak op volgt"
Gezinssituatie : Médissa is de oudste in een gezin met 6 kinderen, ze heeft 3 broers en 2 zussen.
School : het derde middelbaar Moderne Talen van het Lycée Clarté Notre Dame in Vugizo
Buitenschoolse activiteiten : ze zet zich in voor de milieuclub
Beroepsperspectief : ze wil graag arts worden
Hoe verloopt een dag thuis voor jou ?
« Tijdens de schoolvakanties ontbijt ik eerst. Dan doe ik huishoudelijk werk of boodschappen. Als er niets anders moet gebeuren, rust ik na het middageten. Nadien ga ik ofwel naar de bibliotheek, ofwel doe ik aan sport of ga ik met mijn familie vrienden bezoeken. 's Avonds kijk ik televisie of babbel ik met mijn ouders.»
Hoe denk je dat de dag van een jongere van jouw leeftijd in België verloopt ?
« Ik beeld me in dat een leeftijdsgenoot in België tijdens de vakanties rond 6.30u opstaat, ontbijt, gaat sporten, naar de televisie kijkt, gaat shoppen,... Nadien gaat hij informatie opzoeken op het internet en zijn vrienden opzoeken en 's avonds babbelt hij met zijn ouders. »
Als er spanningen zijn binnen je familie, wat is dan de oorzaak ? Wat doe jij dan ?
« In de meeste gevallen komen we heel goed overeen en voor mijn familie voel ik vooral goedheid en liefde. Een conflict met mijn ouders kan het gevolg zijn van werk dat ik vergeten ben te doen of slecht gedaan heb of van een misverstand of wangedrag van mijn kant.
Met mijn broers en zussen kunnen meningsverschillen ontstaan door de televisie of wanneer de kleinste te laat thuis komt en ik hem straf. Om zo'n conflict op te lossen wacht ik tot de ander zich gekalmeerd heeft, dan spreken we erover om elkaar te vergeven. »
Zijn er soms spanningen onder vrienden ? Wat doe jij dan ?
« Ik heb veel vrienden, op school en buiten de school. Het grootste deel van de tijd ervaar ik tegenover hen een vriendschappelijk gevoel. Spanningen... soms zijn die er. Bijvoorbeeld wanneer we andere meningen of reacties hebben.
Als er spanningen zijn tussen jongeren moet je ze samen zetten en hen in alle oprechtheid met elkaar laten spreken om de gedachten van elkeen te horen en hun afwijkende opinies te detecteren. Er moet dus een wijze bij zijn om hen te helpen zich te verzoenen. »
Je hoort op het nieuws over spanningen in regio's als Cibitoke en landelijk Bujumbura,... waaraan zijn die spanningen te wijten, denk je?
« Volgens mij zijn de spanningen en de onveiligheid te wijten aan een gebrek aan communicatie en wederzijds begrip en aan onrechtvaardigheid, leugens, haat, onderdrukking, wraak en egocentrisme: iedereen streeft zijn eigenbelang na en houdt geen rekening met de ander.»
Hoe kunnen die spanningen opgelost worden en conflicten vermeden ?
« Er moet een dialoog komen tussen de politieke protagonisten. Mensen moeten aangespoord worden om oprechtheid en rechtvaardigheid in de praktijk te brengen, om elkaar graag te zien, elkaar te vergeven en zaken uit het verleden los te laten, zodat er geen wraak op volgt. Bovenal moeten jongeren gevormd worden rond mensenrechten en actieve geweldloosheid. »
Wie is voor jou een inspiratiebron?
« Mijn moeder is mijn voorbeeld. »
Hier lees je hoe andere Burundese jongeren over vrede en conflicten denken.