Hoe zouden Burundese jongeren de conflicten oplossen?
Een project rond vredesopbouw in Burundi is geen overbodige luxe want de vrede is er bijzonder kwetsbaar. CEAL-medewerker Frédéric Njebarikanuye interviewde enkele Burundese jongeren. Hoe ziet hun leven eruit ? Hoe kijken zij naar conflicten en oplossingen ? Zien ze voor zichzelf een rol weggelegd in het behoud van vrede in hun omgeving?
Gedurende tien weken stelden we elke maandag een andere jongere voor.
Solange (21), Bugarama "De regering moet optreden tegen straffeloosheid en zich niet bemoeien met het werk van justitie".
Médissa (16), Gihosha "Mensen moeten aangespoord worden om zaken uit het verleden los te laten, zodat er geen wraak op volgt."
Raïssa (19), Mussaga "Jammer genoeg worden de bewoners van de conflictregio's meegesleurd in de logica van de leiders, zonder hun verborgen motieven te kennen."
Ange (16), Gihosha "Om conflicten op te lossen, moet er goede communicatie zijn"
Marie-Louise (25), Kinama (Bujumbura) "Ik schiet minder goed op met jongeren die een andere godsdienst hebben en zich aggressief en deningrerend tegenover ons opstellen".
Jean Pierre (20), Kinama (Bujumbura) "Er moet altijd een dialoog zijn tussen de partijen in conflict, in aanwezigheid van een wijze die wijst op ieders verantwoordelijkheid"
Edna (18) Kanyosha (Bujumbura) "De spanningen in dit land zijn het gevolg van de armoede. Mensen zoeken middelen om te overleven. Met geweld."
Alain Médard (18), Buyenzi "Het is nog nooit voorgekomen dat er spanningen waren met mijn ouders"
Wilfried (19), Gihosha (Bujumbura) "Mensen worden uitgemoord omdat ze niet dezelfde ideologie hebben"
Nadine (19), Buganda (Cibitoke) "De bevolking moet gevormd worden, zodat ze kan vergeten wat er tijdens de oorlog gebeurd is"